Stiai ca in Romania exista obligatia colectarii separate a deseurilor electronice si a bateriilor si ca fiecare dintre noi avem obligatii in acest sens?

Unde le poti preda?

Echipamentele de mici dimensiuni si bateriile le poti preda in recipientele specializate (poti afla cel mai apropiat punct de colectare accesand www.ecotic.ro)

NU uita cand achizitionezi un echipament nou poti preda furnizorului echivalentul vechi

La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumparatorului, distribuitorii sunt obligati sa preia DEEE in sistem „unul la unul”, in mod gratuit, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, daca echipamentul este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca echipamentul nou furnizat si sa informeze cumparatorul despre aceasta posibilitate inainte de achizitionarea produsului (OUG 5/2015).

De ce?

Echipamentele electrice si bateriile uzate contin substante toxice precum mercur si alte metale grele sau diverse bromuri si chiar si in cantitati mici, polueaza solul, apa si aerul

Prin reciclarea corecta a DEEE sunt recuperate materii prime secundare pe care le vom regasi in produse noi.

Daca reciclam 1 milion de telefoane mobile recuperam 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu si 9 tone de cupru.

Daca reciclam 10.000 televizoare, recuperam 130 tone sticla, 30 tone de plastic, 25 tone de fier si 10 tone de cupru.

NU uita

Simbolul pubela taiata indica colectarea separata a respectivului obiect. Acesta nu trebuie aruncat impreuna cu deseurile menajare si trebuie predat catre punctele de colectare specializate.

ECOTIC este prima organizatie a producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice (EEE) din Romania, fondata in anul 2006 cu scopul de a aduce mai multa eficienta, unitate si omogenitate in indeplinirea responsabilitatilor de mediu ale acestora. Va invitam sa vizitati site-ul ECOTIC www.ecotic.ro pentru a fi la curent cu ceea ce sa intampla in domeniul colectarii si reciclarii DEEE si pentru a afla cele mai apropiate puncte de colectare DEEE si DBA.

 

Cum ar fi sa stii cum arata o zi din viata unui deseu? Sau sa ii afli traseul dupa ce a fost sortat corect?

1. Reciclare METALE

Dupa ce ai folosit cutia de suc, pune-o intr-un container de colectare selectiva. Cutia, impreuna cu celelalte metale, e transportata la o statie de prelucrare. Aici, un magnet urias separa cutiile de conserve (care sunt fabricate din otel), de cutiile de aluminiu (cum spuneam aici, link catre CUTII DE CONSERVE -cutii de supa, cutii de cafea, cutii de conserve ) care nu sunt magnetice. Ulterior, sunt preluate de o banda transportoare si separate, pentru a fi introduse in alt proces de productie.

In fabrica de reciclare, cutiile de aluminiu sunt pregatite pentru reprocesare: spalate, maruntite si apoi transformate in bucati de aluminiu numite „chipsuri”. Chipsurile la randul lor sunt topite intr-un cuptor gigant, apoi aluminiul rezultat este turnat in forme, numite „lingouri”. Acest proces de topire elimina cernelurile si alte impuritati care pot fi prezente pe aluminiu.

Stiati ca intr-un lingou de acest fel se regasec 1.6 milioane de doze de aluminiu? Lingourile sunt preluate de alt proces tehnologic, ce le transforma in role de foi subtiri, plate si laminate. Acest proces ofera o mai mare rezistenta si flexibilitate aluminiului.

Din foi, producatorii fac produse noi, cum ar fi cutii de bauturi, folie de ambalat ciocolata, placute de inmatriculare sau folie de aluminiu. In mai putin de 6 saptamani, produsele din aluminiu reciclat ajung inapoi la raft.

2. Reciclare HARTIE si Reciclare CARTON

Hartia si cartonul pe care le colectezi selectiv sunt preluate de un centru de colectare, presate in baloti si transportati catre fabrica de reciclat. Un prim proces in reciclarea acestora este separarea la fabrica pe tipuri de hartie si calitate. Apoi, hartia este trecuta printr-un proces chimic care implica spalarea cu detergenti, pentru a indeparta cerneluri, foliile de plastic, capse, lipici sau alte impuritati. De aici rezulta o pasta, care este presata si intinsa.

Rezulta niste role mari de hartie, care sunt transformate in cutii sau folosite in procesul de productie pentru materiale noi.

3. Reciclare STICLA

Atunci cand sticla ajunge la fabrica de reciclare, in primul proces de productie are loc o presortare organica si o presortare CSP (ceramic,stones, porcelain). Tehnologia pentru sortare este digitala si se face pe baza de laser si raze-X. Totodata, sticla este sortata si pe diferite culori, apoi este zdrobita in bucati mai mici, numite „cioburi”. Aceste cioburi sunt pregatite sa fie amestecate cu alte materii prime.

Cioburile de sticla sunt zdrobite si topite, apoi turnate in produse noi cum ar fi borcane sau sticle. Sau poate fi utilizata la fabricarea caramizilor sau in scopuri decorative.

Sticla nu se degradeaza prin procesul de reciclare, astfel incat poate fi reciclata la infinit, la fel ca si aluminiul.

4. Reciclare PLASTICE

Unul din cele mai intrebuintate materiale din lume este plasticul. Prin colectarea si reciclarea plasticului, putem sa evitam consumul de resurse naturale si sa protejam mediul inconjurator.

Cum sa facem acest lucru cat mai eficient? Esential in reciclarea plasticul este ca produsul sa fie curat. Un produs murdar, sau unul cu deseuri alimentare poate contamina un intreg cos de colectare selectiva sau un balot de sticle.

Suntem obisnuiti cu simbolul reciclarii format dintr-un triunghi de sageti, insa pentru plastic putem diferentia si tipul acestuia, prin codul inserat in interiorul semnului reciclarii.

Plasticele de tip #1 si tip #2 sunt cel mai frecvent utilizate sub forma de sticla de bauturi, pentru ca sunt plastice nu foarte scumpe, usoare, incasabile si usor de reciclat.

In fabrica de reciclare, sticlele sunt sortate balistic pentru o prima indepartare a impuritatilor, apoi sortate optic pentru indepartarea metalelor. Ulterior, se face si o separare pe culori, dupa care sticlele de PET sunt maruntite in bucati mici, numiti „fulgi”, care sunt spalati pentru a ajunge materie prima secundara. Este important ca sticlele PET sa fie curate, pentru ca din fulgi se obtin materii prime folosite in nenumarate industrii, inclusv industria igienica sau alimentara.

Dupa ce a fost procesat de instalatii, fulgii pot deveni fibre sintetice poliesterice, banda PET sau Rpet (recycled PET).

Reciclare Fibra PET: fibra din poliester sintetic inlocuieste cu succes materialul virgin, fiind folosita ca umplutura pentru haine de iara, sacii de dormit si vestele de salvare. Aceasta este folosita si in industria automotive, ca umplutura pentru scaune, tapiserie sau pentru sistemul antifonic. Fulgii proveniti din materiale curate sunt transformati in fibra folosita in industria igienica, pentru servetele, masti medicale sau plasturi. De asemenea, fibra este folosita si in industria constructoare, la panourile de izolatie acustica sau la acoperisuri (pasla).

Reciclare BANDA PET: Este rezistenta si flexibila, se poate folosi la produse si marfuri cu grad inalt de solicitare. In acelasi timp, garanteaza o tensiune de strangere constanta in toate etapele manipularii pachetului, comportandu-se excelent la schimbari dese de temperatura. Poate fi folosita atat in regim de ambalare manual, cat si automat. Banda PET asigura securitate excelenta si are aplicabilitate in multe domenii: la ambalarea cartonului ondulat, la ambalarea caramizilor si prefabricatelor sau in industria lemnului.

Reciclare rPET: PET (polietilen tereftalat reciclat) provine din fulgii de plastic folositi in special doar pentru ambalarea sticlelor de plastic, fulgi transformati in granule utilizabile in industria alimentara. Granulele de RPET sunt procesate in pre-forme, din care sticle noi prind o noua viata.

Pungile de plastic si ambalajele sunt, in general tip #2 HDPE si #4 LDPE, ambele reciclabile. Majoritatea pungilor de plastic sunt reciclabile, iar din acestea se pot fabrica mai departe o varietate de produse. Plasticul rezultat din reciclarea tipului #2 si #4 se regaseste intrebuintat in jucarii, coarde elastice sau franghii. Plasticul tip# 3, policlorula de vinil, ultilizata in mod obisnuit in conductele de material plastic, perdele de dus, tuburi medicale etc. Odata reciclate, aceste plastice pot fi regasite la ramele feestrelor sau in conductele de material plastic.

Plastic #6, regasit in tacamuri de unica folosinta, tavi de depozitat carne sau in indistria de ambalare se poate transforma in mai multe elemente, in mod frecvent ca material izolant.

5. Reciclare BATERII SI BECURI

Exista baterii primare: sunt bateriile ce pot fi utilizate doar o singura data, neavand functia reincarcabila. Aceasta categorie include bateriile tip: carbon-zinc, Li-MnO2, argint-zinc, zinc-MnO2, Zinc-Air, alcalinele si baterii secundare: sunt bateriile ce pot fi reincarcabile. Aceasta categorie incude bateriile tip: Ni-Cd, Ni-MH, Li-ion, Pb-Acid.

Intregul proces tehnologic include sortarea manuala, care se realizeaza pe o banda transportoare asigurand eliminarea corpurilor straine, fiind apoi urmata de sitarea mecanica pentru recuperarea bateriilor tip pastila. Tratarea mecanica a bateriilor consta in maruntirea bateriilor (macinare), separarea magnetica, separarea prin sitare si separarea calitativa a particulelor. Din reciclarea bateriilor rezulta fractie feroasa si fractie neferoasa, masa neagra-“black mass”- (un amestec de carbon, zinc si mangan). Fractiile feroase si neferoase reintra in circuitul economic in industria otelului si in furnale de zinc, iar hartia si plasticul sunt valorificate ca si combustibil alternativ in industria cimentului.

6. Reciclare ELECTRONICELE

In functie de tipul de aparat electric sau electronic, acestea intra in diferite procese de productie pentru a fi tratate si reciclate. Ceea ce rezulta prin reciclare, asa-numitele „fractii”, pot ajunge sa fie folosite pentru fabricarea de produse noi sau pot fi reutilizate ca atare.

Aparatele de uz casnic de mari dimensiuni prelucreaza aparate frigorifice mari, frigidere sau aparate de aer conditionat. Pentru ca au un continut de substante periculoase, in vederea decontaminarii acestora, aparatele sunt intai supuse operatiunii de extragere a uleiurilor minerale si agentului frigorific, apoi intra intr-o camera cu atmosfera controlata, complet izolata de mediul inconjurator, unde sunt maruntite. Fractiie separate, rezultate sunt transportate cu ajutorul benzilor transportoare in containere de depozitare a produselor finite: aluminiu, fier, plastic si spuma poliuretanica.

Fierul obtinut din reciclarea frigiderelor este folosit la fabricarea blocului motor al masinilor, aluminiul si cuprul este folosit in fabricarea caloriferelor iar plasticul pentru a fabrica alte produse cu componeta de plastic (frigidere, aparate de aer conditionat).

Filtre de cafea, prajitoare de paine, aspiratoare sau masini de spalat sunt transformate in fractii de plastic, metale feroase si neferoase, sticla, cabluri si placi de circuit integrat. Filtre de cafea, prajitoare de paine, aspiratoare sau masini de spalat sunt transformate in fractii de plastic, metale feroase si neferoase, sticla, cabluri si placi de circuit integrat.

Plasticul de la cafetiere sau de la fiarele de calcat este folosit la fabricarea instrumentelor musicale (de ex, o chitara)

Televizoarele si monitoarele care contin tuburi cinescopice sunt dezasamblate manual, in conditii de securitate, in vederea izolarii acestor tuburi. Panoul frontal se separa de partea conica a tubului (care are continut de plumb si pudra fluorecenta) printr-o operatiune speciala, astfel incat sticla sa nu fie afectata. Ulterior se aspira pudra fluorescenta, care contine substante periculoase. In urma tratarii rezulta fractii de sticla (contaminata si necontaminata), metale feroase, neferoase si pudra fluorescenta.

Plasticul, aluminiu si fierul din echipamentele IT&C sunt folosite pentru a fabrica alte echipamente de acelasi fel. Din telefoanele mobile se extrag placi de circuit imprimat, cu aur, argint, cupru, nikel, cadmiu, metale pretioase folosite in fabricarea de bijuterii de aur, sau la constructia de nave/vapoare, mobiliere de gradina, placute de inmatriculare sau piese de schimb auto.

Astfel, deseurile primesc o noua viata!