Primăria Comunei Florești, Green Group și Carrefour România lansează în premieră, la Florești, stațiile de colectare a deșeurilor reciclabile SIGUREC PUBLIC și SIGUREC IN

Primăria Florești, în parteneriat cu Green Group, grupul Carrefour, compania Grădinariu și Institutul Verde au lansat marți, 20 iunie 2017, cel mai modern sistem de colectare selectivă a deșeurilor, numit SIGUREC PUBLIC, pe Strada Someșului, în apropierea stadionului de fotbal. Cu această ocazie, s-a lansat și primul automat pentru colectarea deșeurilor de ambalaje, destinat magazinelor, denumit Sigurec IN. Astfel, Florești a devenit o localitate prietenoasă cu mediul înconjurător, fiind singura din întreaga țară care are implementate toate sistemele SIGUREC: SIGUREC Prime, SIGUREC City, sacii SIGUREC, SIGUREC Public și SIGUREC In.

Sigurec FLoresti

Echipamentul SIGUREC PUBLIC are capacitatea de preluare a 3 tipuri de deșeuri (PET, sticlă, aluminiu) și funcționează pe baza unui software inteligent ce numără, cântărește și înregistrează în timp real date despre deșeurile aduse. În felul acesta, sunt furnizate informații clare și precise despre tipul și cantitatea de deșeuri colectate prin intermediul acestei soluții de către consumatori. Iar spațiul subteran generos dedicat depozitării separate a deșeurilor asigură transparența și trasabilitatea materialelor preluate, acestea ajungând direct în unitățile de reciclare, gata sortate pentru a fi reciclate și reutilizate.

Totodată, a fost lansat acum și primul automat pentru colectarea deșeurilor de ambalaje, destinat magazinelor, sistem numit Sigurec IN. Acesta preia 2 tipuri de deșeuri (recipiente de tip PET și doze de aluminiu) și este amplasat în parcarea supermarketului Market Cluj Florești.

La ambele stații (SIGUREC Public și SIGUREC IN), locuitorii comunei Florești care aduc pentru reciclare deșeuri de ambalaje primesc în schimb vouchere valorice ce pot fi folosite ca reduceri la cumpărături în supermarketurile Grupului Carrefour din Florești: Market Cluj Florești (Strada Eroilor nr 13) și Market Cluj Calea Florești (calea Florești nr 56). Iar dacă aceștia nu doresc să valorifice voucherul la cumpărături, pot alege în schimb să doneze valoarea acesteia către un ONG, contribuind în acest fel atat la protejarea mediului, cât și la susținerea unei cauze sociale.

Sigurec floresti 2

În acest moment, cu cea mai completă infrastructură de colectare a deșeurilor reciclabile, comuna Florești devine una dintre cele mai verzi și mai prietenoase cu mediul înconjurător, fiind prima și singura localitate din țară în care funcționează 5 soluții SIGUREC:

  • SIGUREC Prime —amplasată în parcarea hypermarketului Carrefour Cluj (peste 10 tipuri de deșeuri acceptate)
  • SIGUREC CITY — stație de colectare a deșeurilor reciclabile, atât deșeuri de ambalaje, cât și deșeuri de echipamente electrice și electrice, ce îi recompensează în bani pe utilizatori.
  • Sacii SIGUREC — un serviciu gratuit de colectare de la domiciliu pentru deșeurile reciclabile, cetățenii primind saci speciali pentru sortarea deșeurilor pe categorii.
  • SIGUREC Public — amplasată pe domeniul public, în Florești (3 tipuri de deșeuri acceptate)
  • SIGUREC IN — amplasată în parcarea supermarketului Market Florești Cluj (2 tipuri de deșeuri acceptate)

„Ideea din spatele Sigurec a fost aceea de a promova sisteme de colectare selectivă care le oferă încredere oamenilor că deșeurile lor reciclabile ajung unde trebuie, adică în fabricile de reciclare și nu în gropile de gunoi. Parteneriatul cu Primăria Florești și Carrefour România, care ne permite amplasarea stațiilor fie în incinta magazinelor sau pe spațiul public, precum și oferirea voucherului care poate fi folosit ca reducere la cumpărături, este cu atât mai valoros cu cât reușim împreună să promovăm un comportament responsabil față de mediu: consumi, colectezi și scapi de lucrurile pe care nu le mai folosești. Nu în ultimul rând, utilizatorii beneficiază de reduceri la cumpărături, pot dona sau colecta puncte verzi, reușind astfel să arătăm că deșeurile reciclabile sunt resurse cu valoare pentru toată lumea”, a declarat Doinița Mihai, Project Manager Sigurec.

„Este o premieră națională. Floreștiul vine în întâmpinarea necesităților unei comunități tinere, educate. Având în vedere faptul că punctul de colectare este o concepție integral românească, pot afirma că, fără îndoială, Floreștiul devine Capitala Inovației în Reciclare. Sistemul de colectare selectivă este unul bazat pe containere îngropate, complet automatizat și cu telemetrie privind gradul de umplere și necesitatea de golire a containerelor. Practic, floreștenii doar introduc în aparat recipientul și urmează indicațiile de pe un touch screen user-friendly. Selectarea, transportul și depozitarea în containerele îngropate se realizează automat. Sunt ferm convins că floreștenii vor uzita din plin de acest punct de colectare deșeuri reciclabile. În prezent, în Florești, avem patru puncte automatizate de colectare deșeuri. Pe lângă acestea, în zona de case din vatra satului, funcționează deja un sistem de colectare selectivă, în saci speciali și cu ridicare separată, de la domiciliu”, a declarat Horia Șulea, primarul comunei Florești.

‘Este important pentru noi să contribuim la reducerea deșeurilor din comunitățile în cadrul cărora avem magazine. Sistemul SIGUREC ne permite să punem la dispoziția clienților noștri soluții de colectare selectivă — într-un cadru organizat, simplu și la îndemâna tuturor, recompensând acest comportament prietenos cu natura prin acordarea de vouchere de reduceri la cumpărături în magazinele noastre. Acum putem oferi aceste servicii și beneficii, atât clienților Carrefour din hipermarketuri, cât și clienților din supermarketurile Market din Florești, prin lansarea în premieră a celor 2 noi stații de colectare a deșeurilor reciclabile — Sigurec IN și SIGUREC Public’, a declarat Andreea Mihai, Director de Marketing&Comunicare, PR&Solidaritate, Dinamică Comercială&Pricing Carrefour România.

sigurec floresti 3

Cu voucherele eliberate de SIGUREC, consumatorii care utilizează aplicația SIGUREC se pot înscrie la concursuri lunare cu premii constând în 3 biciclete Pegas, 3 brățări inteligente, 10 dispozitive antifurt pentru biciclete, 20 de genți Sigurec pentru sortarea deșeurilor acasă, precum și marele premiu, un weekend prelungit cu familia sau prietenii în inima Transilvaniei. Pentru înscrierea la concursuri, utilizatorii trebuie să descarce aplicația SIGUREC și să scaneze codul QR inscripționat pe voucher, fie au opțiunea să introducă numărul unic de înregistrare de pe voucher pe site-ul www.sigurec.ro, la secțiunea Concursuri.

Toate materialele colectate sunt transportate în fabricile de reciclare din România partenere în proiect, precum Greentech, Greenweee, Greenlamp, Greenglass Recycling, Romcarbon, Ecopaper.

Evenimentul marchează o nouă etapă de dezvoltare în proiectul ‘ÎnFlorești reciclând’, demarat în februarie 2016 prin semnarea unui Acord Voluntar între Primăria Comunei Florești și reprezentanți ai industriilor de colectare și reciclare a deșeurilor. Obiectivul acordului este atingerea țintelor obligatorii de valorificare a cantităților de deșeuri municipale generate în proporție de 50%, cu doi ani mai devreme față de termenul asumat național, adică în 2018 față de 2020.

Despre SIGUREC:

Sigurec, de la expresia ‘sigur reciclare’, este cea mai inteligentă infrastructură pentru colectarea selectivă a deșeurilor, lansată în urmă cu 4 ani de Green Group în parteneriat cu Carrefour România. Aici, oamenii pot aduce majoritatea deșeurilor reciclabile pe care le generează în gospodărie, de la ambalaje de plastic, ambalaje de sticlă sau doze de aluminiu, până la hârtie, carton, echipamente electronice, lămpi, becuri și baterii. În schimbul deșeurilor, stațiile Sigurec eliberează pe loc vouchere valorice care pot fi folosite ca reduceri la cumpărături în Carrefour, valoarea acestora fiind calculată în funcție de tipul și cantitatea deșeurilor aduse.

Despre Carrefour:

Cu peste 10.100 de magazine în 34 de țări, Grupul Carrefour este al doilea retailer mondial și numărul unu în Europa. De peste 50 de ani, Carrefour este un partener pentru viața de zi cu zi. În fiecare zi, acesta primește în magazinele sale peste 10 milioane de clienți din lumea întreagă, oferindu-le o gamă largă de produse și servicii la prețuri echitabile.

În România, Grupul Carrefour numără 295 de magazine dintre care 32 hipermarketuri ‘Carrefour’, 162 supermarketuri ‘Market’, 44 magazine de proximitate ‘Express’, 10 magazine de proximitate ‘Contact’, un magazin de comerț online: www.carrefour-online.ro si 46 de magazine Billa.

Despre Green Group:

Green Group este singurul parc industrial de reciclare a deșeurilor din România, ce cuprinde companiile GreenTech SA — reciclează deșeurile de mase plastice, GreenFiber International SA — produce fibră sintetică poliesterică și bandă din PET 100 la suta material reciclat, GreenWEEE International SA—tratează și reciclează deșeurile electrice și electronice, GreenLamp Reciclare SA — tratează și reciclează deșeurile de echipamente de iluminat uzate, GreenGlass Recycling — cea mai mare fabrică de reciclare a sticlei din Europa de Sud Est, precum și Total Waste Management, furnizor integrat de servicii de management al deșeurilor.

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom